Buletinul Cosmic nr. 200 va fi distribuit abonaților în 27.04.2025; până la această dată, această pagină va suferi modificări frecvente.
Orbita Pământului
Din 1957 și până în prezent, au fost lansați pe orbită un număr total de 20821
sateliți, din care astăzi sunt operaționali 11225
(din care 6908
sunt sateliți Starlink activi); pe orbita Pământului sunt catalogate și urmărite un număr total de 29765
obiecte (sateliți activi și inactivi, trepte secundare ale rachetelor purtătoare, deșeuri rezultate în urma dezintegrării sateliților).
În 24 aprilie, ora 00:08 UTC, motoarele navei cargo Progress MS-30 au fost activate pentru 639.7 secunde, oferind Stației Spațiale Internaționale un impuls suplimentar de 1.22 m/s și crescând astfel altitudinea medie a stației cu 2.1 km, până la 419 km.
Luna și spațiul cislunar
Lansați în 13 martie 2024, doi sateliți de mici dimeniuni, DRO-A și DRO-B, urmau să ajungă pe orbita Lunii, însă o problemă cu treapta superioară Yuanzheng-1S a rachetei Changzheng-2C a făcut ca aceștia să fie la un pas de o misiune ratată. DRO-A, DRO-B și DRO-L (lansat cu o lună mai devreme pe orbită terestră heliosincronă) urmau să fie prima constelație satelitară din spațiul cislunar. Din fericire, misiunea a fost până la urmă salvată și după mai multe manevre neprevăzute inițial, DRO-A și DRO-B au intrat pe orbita lunar în 15 iulie 2024, iar cei trei sateliți au început să funcționeze ca o constelație încă din august 2024 (însă detaliile acestei misiuni au fost publicate recent).
Spațiul interplanetar
În 2023, telescopul spațial James Webb detecta metan, dioxid de carbon și posibile urme de sulfură de dimetil (DMS) în atmosfera exoplanetei K2-18b, aflată la 124 de ani lumină depărtare de noi. Pe Pământ, sulfura de dimetil este produsă în urma unor procese metabolice, în special în algele din planctonul planetar, adică substanța poate fi folosită pentru a identifica planete care au potențial să găzduiască forme de viață. Iar K2-18b este o lume acoperită de un imens ocean planetar1 K2-18b (EPIC 201912552 b), descoperită de telescopul spațial Kepler, are raza de 2.6 ori mai mare decât raza Pământului și o masă de 8.6 ori mai mare; perioada de rotație în jurul stelei K2-18b (pitică roșie) de 33 de zile. . Într-un articol nou, o echipă de cercetători s-a uitat din nou la lumina stelei K2-18 care a trecut prin atmosfera planetei K2-18b, folosind un alt instrument de la bordul telescopului spațial2 Măsurătorile precedente s-au realizat folosind intrumentele Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph –NIRISS și Near-Infrared Spectrograph –NIRSpec (0.8-5μm), în timp ce datele recente au fost înregistrate folosind Mid-Infrared Instrument –MIRI (6-12μm) , pentru a revizui datele din 2023. Nu doar că au confirmat prezența DMS în atmosfera planetei, dar au descoperit o altă moleculă despre care știm că pe Pământ este rezultatul unor procese metabolice, disulfura de dimetil (DMDS)3 Gradul de încredere al noilor date este la nivelul 3-sigma (99.7%) . Concentrația de DMS din atmosfera K2-18b este de 20 de ori mai mare decât concentrația din atmosfera Pământului, iar molecula DMS nu are viață lungă, ceea ce înseamnă că există un proces care produce continuu DMS. În prezent, nu se cunosc mecanisme abiotice care să producă această moleculă. După publicarea articolului, au apărut voci care contestă validitatea datelor și implict a concluziilor4 Stephen Schmidt, Tessa Fisher, Ryan MacDonald vin cu contra-argumente pertinente, care merită luate în seamă. , în principal din cauza modului în care au fost prelucrate datele.
Alte știri, pe scurt
În 14 aprilie, Aisha Bowe, Amanda Nguyen, Gayle King, Katy Perry, Kerianne Flynn și Lauren Sánchez au ajuns în spațiu (pentru câteva minute), într-un zbor suborbital al vehiculului New Shepard, misiunea NS-31 (a 11-a misiune cu echipaj a companiei Blue Origin, realizată cu New Shepard); lansarea a avut loc la ora 13:30 UTC și capsula a ajuns până la o altitudine de 106.8 km, înainte să revină în siguranță înapoi pe Pământ. Este al doilea echipaj care ajunge în spațiu și care este format în totalitate din femei, după zborul Valentinei Tereșkova (Vostok-6) din 19635 Misiunea Vostok-6 a fost totuși un zbor orbital care a durat 2 zile și 22 de ore (48 de orbite în jurul Pământului), în timp ce NS-31 a fost un zbor suborbital în care echipajul s-a aflat doar câteva minute deasupra liniei Kármán (100 km).
NASA a anunțat că astronautul Chris Williams va fi lansat spre Stația Spațială Internațională (ISS) în noiembrie, la bordul capsulei Soiuz MS-28, împreună cu cosmonauții ruși Serghei Kud-Sverchkov and Serghei Mikaiev. Începând cu misiunea Soiuz MS-27, care a andocat la ISS în 08 aprilie, durata nominală pentru misiunile Soiuz este de 8 luni (în loc de 6 luni, cât a fost până acum), ceea ce înseamnă o lansare Soiuz mai puțin în următorii doi ani.
Guvernul din Bahamas suspendă autorizația care permitea SpaceX să recupereze prima treaptă a rachetei Falcon 9 pe o barjă, în apele teritoriale ale Bahamas6 În 18 februarie 2025, SpaceX reușea prima recuperare a unei trepte primare Falcon 9 (B1080) în apele teritoriale ale Insulelor Bahamas (2025-034). . Autoritățile spun că investighează explozia Starship de luna trecută, când resturi ale treptei secundare ale vehiculului au violat spațiul aerian din Bahamas, deși explozia Starship nu are nici o legătură cu recuperarea treptei primare Falcon 9.
Rocket Lab nu operează doar racheta orbitală Electron: compania lui Peter Beck a avut în trecut câteva lansări HASTE (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron), un vehicul hipersonic, suborbital, derivat din Electron, iar acest vehicul a fost recent selectat în cadrul unor proiecte militare, atât de forțele armate ale SUA, cât și de cele ale Marii Britanii, pentru a asigura viitoare vehicule hipersonice, care să testeze diverse tehnologii militare.